Velykų receptai: nustebsite, ką galima pagaminti be kiaušinių

2017-04-09

Morengai – prancūziškas desertas, įprastai gaminamas iš kiaušinio baltymų ir cukraus. Agar-agaras yra augalinė medžiaga iš jūros dumblių drebučiams gaminti ir puiki veganiška alternatyva želatinai (arba želatina yra nekokia alternatyva agar-agarui – iš kurios pusės pažiūrėsime). Iš jo siūlysime pasigaminti tikrų tikriausius kiaušinius. Velykoms siūlome jums sveikesnį šių gėrių variantą be cholesterolio, didelio kiekio riebalų ir gyvūninių baltymų (taigi, ir be rizikos vėžiui, diabetui ar širdies ligoms).

Morengai

morengai

Morengai be kiaušinių!

  • ⅔ puodelio (160 ml) akvafabos (skysčio nuo virtų nesūdytų avinžirnių)
  • ½ arbatinio šaukštelio guaro dervos (guar gum)
  • 1¼ puodelio (150 g) cukraus pudros (arba pagal skonį)

Gaminimas

  • Sumaišykite akvafabą ir guaro dervą ir plakite maišytuvu apie 15 min. greičiausiu režimu, kol masė taps standi.
  • Tuo metu įkaitinkite orkaitę iki 100°C ir kepimo popieriumi padenkite didelę kepimo skardą.
  • Kai masė tampa standi (ji turėtų atrodyti blizgi ir tvirta, ne putota), įmaišykite cukraus pudrą ir toliau plakite tol, kol cukrus įsimaišys (Patarimas: plakite kiek įmanoma trumpesnį laiką. Plakant ilgiau, vėliau morengai gali neišlaikyti formos ir susileisti. Tačiau normalu, jog šiame etape akvafaba šiek tiek susileidžia).
  • Išskirstykite masę po 2 valgomuosius šaukštus ant kepimo popieriumi padengtos skardos, palikdami apie 5 cm tarpą tarp morengų.
  • Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 2,5 val. Išimkite iš orkaitės, atvėsinkite (vėsdami jie šiek tiek sutvirtės).
  • Mėgaukitės!

Guaro derva – tai natūralios kilmės iš augalų gaunamas maisto priedas, naudojamas maisto pramonėje kaip stabilizatorius ir tirštiklis. Guaro dervą rasite čia arba čia.

Agar-agar kiaušiniai

agaragar kaiušai

Augaliniai kiaušiniai

Želė paruošimui (gausis apie 500 g želė – daugiau, nei reikia kiaušinių gaminimui):

  • 5 g (1 a.š.) agar-agaro (galite rasti Rimi, Veggo parduotuvėje, taip pat sveiko maisto parduotuvėse)
  • 0,5 l skysčio (nedidelio kiekio vandens + įvairių skirtingų spalvų vaisių sulčių*)

Kiaušiniams:

  • 85-100 g skirtingų spalvų iš agar-agaro pagamintos želė
  • 390 g veganiško kondensuoto pieno
  • 5 g agar-agaro
  • 2 puodelių vandens
  • Kiaušinių formelių

Gaminimas

Želė:

  • Į nedidelį kiekį vandens įdėkite agar-agarą ir maišant užvirkite. Pavirkite dar 3 minutes nuolat maišydami.
  • Supilkite pavirintą agar-agarą į formeles su pasirinktomis vaisių sultimis, išmaišykite ir leiskite atvėsti bei sustingti (agar-agaras pradės stingti žemesnėje nei 40⁰C temperatūroje).

Kiaušiniai:

  • Sustingusią želė supjaustykite kubeliais ir sumaišykite skirtingų spalvų kubelius.
  • Sudėkite želė kubelius į kiaušinių formeles ir uždarykite.
  • Sumaišykite agar-agarą su vandeniu ir maišydami užvirkite. Pavirkite 3 min. nuolat maišydami.
  • Į paruoštą agar-agarą supilkite kondensuotą pieną, masę išmaišykite ir leiskite atvėsti (tačiau dar neleiskite pradėti stingti).
  • Masei šiek tiek atvėsus, ją pro kiaušinio formelėse esančias skylutes supilkite į formelių vidų. Palikite atvėsti bent 3 val. (geriausia visai nakčiai). Išimkite iš formelių ir iš karto valgykite.

*Naudojant citrusinių vaisių sultis, agar-agaras gali stingti sunkiau (tokiu atveju reikia naudoti didesnį jo kiekį) arba išvis nestingti (taip gali atsitikti su kiviais, ananasais, figomis, papajomis, mangais ar persikais).

Daugiau receptų iš agar-agaro čia.

Milda